Candida

Coraz częściej w mediach mówi się o kandydozie.

(Za Gazeta.pl Zdrowie)

Choroba ta może mieć poważne skutki zdrowotne. Stres, chroniczne zmęczenie, jadłospis oparty na przetworzonych produktach – wszystkie te czynniki mają niekorzystny wpływ na układ odpornościowy. Jesteśmy słabsi i łatwiej podłapujemy rozmaite infekcje. Spadek odporności przyczynia się do nadmiernego rozrostu grzybów, w tym tych z rodziny Candida. Grzybica ogólnoustrojowa to niebezpieczna choroba, która – jeśli jest nieleczona – może doprowadzić nawet do sepsy. Warto dowiedzieć się więcej o tym jakie candida daje objawy, aby szybko zareagować.

  • Candida albicans – najważniejsze informacje
    Candida albicans (bielnik biały) to pospolity grzyb zasiedlający organizm człowieka (jest grzybem pasożytniczym). Przebywa przede wszystkim w dolnej części przewodu pokarmowego. Sama jego obecność w ciele ludzkim nie świadczy o chorobie. Małe ilości Candida są wręcz potrzebne. Grzyb pomaga rozkładać cukier – wspomaga więc prawidłowe procesy fizjologiczne. Trzeba jednak pamiętać o tym, że Candida ma tendencję do nadmiernego wzrostu. Właśnie taki stan jest niebezpieczny i uznaje się go za chorobę. Do momentu, gdy grzybów jest mało i współpracują z innymi drobnoustrojami w układzie pokarmowym, wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Coraz częściej zdarza się, że w wyniku różnych czynników znacznie wzrasta ilość Candida albicans w organizmie. Grzyby zaczynają przenosić się z układu pokarmowego do innych części organizmu. Tego typu stan określa się nazwami: grzybica ogólnoustrojowa, grzybica wewnątrzustrojowa, kandydoza, drożdżyca.

  • Zakażenie grzybami Candida – przyczyny
    Do zakażenia grzybami Candida dochodzi z różnych powodów. W większości przypadków problemem jest obniżona odporność organizmu – osłabiony układ immunologiczny nie jest w stanie zwalczyć nadmiaru drożdżaków. Bardzo często przyczyną zachwiania mikroflory jelit jest zła dieta. Chorzy jedli zbyt mało produktów z błonnikiem i witaminami z grupy B. Do nadmiernego wzrostu grzybów w organizmie przyczynia się jadłospis bogaty w cukry proste (to pożywka dla drożdżaków). Należy jednak podkreślić, że nie tylko słodycze są niebezpieczne. Sporo cukrów prostych znajduje się także w białym pieczywie, alkoholu, napojach gazowanych oraz produktach mlecznych. Niekorzystne dla organizmu są także produkty wysoko przetworzone.

Do innych przyczyn sprzyjających zachwianiu mikroflory jelit można zaliczyć:

  1. długotrwałe przyjmowanie antybiotyków bez osłony – antybiotykoterapia może zrujnować równowagę drobnoustrojów. Leki tego rodzaju niszczą wszystkie bakterie – nie tylko te złe. Co ciekawe przyczyną kandydozy może być także spożywanie mięsa, które zawiera zbyt dużo hormonów i antybiotyków;
  2. zatrucia, w tym metalami ciężkimi;
  3. przyjmowanie sterydów;
  4. długotrwałe stosowanie antykoncepcji hormonalnej i terapii hormonalnych;
  5. dializy;
  6. częste sięganie po używki – groźne są zarówno słodycze (o czym pisaliśmy powyżej), jak i np. kawa lub papierosy;
  7. operacje, radioterapia, chemioterapia;
  8. stres – gdy się denerwujemy, organizm wytwarza duże ilości kortyzolu odpowiedzialnego za podniesienie poziomu cukru we krwi;
  9. zaburzenia rytmu dnia – organizm nie funkcjonuje prawidłowo, jeśli ciągle zaburzamy rytm dnia. Należy dbać o odpowiednią ilość snu, odpoczynek i spokojną pracę;
  10. kontakt z zatrutym środowiskiem (zanieczyszczenia toksynami).

Kandydoza nie pojawia się u wszystkich tych, którzy źle się odżywiają, lubią używki, stosują antybiotyki lub ciągle się stresują. Trzeba zdawać sobie sprawę, że pojawienie się grzybicy wewnątrzustrojowej zależy od wielu czynników – to, czy choroba się rozwinie, jest w dużej mierze kwestią osobniczą. Prawdopodobieństwo wystąpienia drożdżycy wzrasta przy różnorakich chorobach jelit.

  • Objawy zakażenia Candida
    Drożdżaki Candida wywołują niekorzystne objawy w organizmie. Grzyby uwalniają niebezpieczne toksyny, które są w stanie uszkodzić błonę śluzową jelita cienkiego. Tym samym uniemożliwiają poprawną przemianę materii. Do krwi nie trafia sporo składników odżywczych, za to do obiegu dostają się alergeny pokarmowe oraz metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczna jest tzw. neurotoksyna, która zaburza funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.

Infekcja grzybicza wywołana szczepem Candida objawia się rozmaicie. Początkowo objawy Candida mogą być uznana za zwykłe przeziębienie lub grypę. Czasami kandydoza jest mylona z nerwicą lub schorzeniami na tle reumatycznym. Wśród najważniejszych symptomów grzybicy wewnątrzustrojowej można wyróżnić:

  1. problemy z układem pokarmowym, w tym – częste bóle brzucha, nudności, wzdęcia, biegunki;
  2. problemy z układem oddechowym – nawracające zapalenie zatok, katar sienny, alergie, utrudnione oddychanie;
  3. problemy z układem nerwowym (wywołane przede wszystkim przez neurotoksynę) – wahania nastroju, stany depresyjne, nadmierna agresja;
  4. problemy z układem moczowym i narządami płciowymi – nawracające zapalenia dróg moczowych, częste oddawanie moczu, zapalenia dróg rodnych, zaburzenia cyklu miesiączkowego;
  5. problemy skórne – łuszczyca, trądzik młodzieńczy, nieprzyjemny zapach ciała i ust, nadmierne pocenie się, swędzenie odbytu, wypadanie włosów, zapalenia paznokci.

Do objawów candida ogólnoustrojowych zalicza się: zbyt zimne dłonie i stopy, wyczerpanie tuż po przebudzeniu, ospałość w przeciągu dnia, „wilczy głód” (zwykle dotyczący apetytu na konkretne pokarmy), niedowaga lub nadwaga.

Leczenie kandydozy

Wyleczenie kandydozy w dużej mierze zależy od tego, czy pacjent będzie skłonny zmienić swój tryb życia. Konieczna będzie modyfikacja diety. Najważniejszym punktem nowego jadłospisu jest maksymalne ograniczenie przyjmowania cukrów prostych. Chory musi zrezygnować z jedzenia słodyczy i większości owoców, picia słodkich napojów oraz słodzenia herbaty. Cukry proste znajdują się też w białym pieczywie. Z tego powodu konieczne jest wyeliminowanie z diety pszennych bułek i chleba. O wiele lepszym wyborem będzie pieczywo razowe, wytwarzane na zakwasie. Ponadto ważna jest rezygnacja z serów pleśniowych i posiłków wysoko przetworzonych (należy unikać konserwantów!).

Chory powinien pić jak najwięcej wody lub zielonej herbaty. Pomocny może się okazać wyciąg z grapefruita oraz olejek oregano. Konieczne jest wdrożenie do diety kwaśnych warzyw i owoców. W menu powinny się znaleźć: czosnek, szpinak, seler, cukinia, brokuły, ogórki, pomidory, oliwki, żurawina, kwaśne jabłka, grapefruity.

W leczeniu kandydozy konieczne jest odbudowanie mikroflory jelit. Z tego powodu warto przyjmować odpowiednie probiotyki i produkty mleczne. Zaleca się spożywanie jogurtu, maślanki, mleka (nie należy jeść kefiru, bo zawiera drożdże). Pacjent powinien sięgać po mięso i ryby z dobrych, sprawdzonych źródeł. Warto do diety włączyć sporą ilość kurzych jaj (należy jeść dużo białka). Ponadto w jadłospisie nie powinno zabraknąć: wołowiny, drobiu, jagnięciny, łososia, śledzia, sardynek i innych świeżych ryb.

Chory musi poradzić sobie z nałogami. Przyczyną grzybicy wewnątrzustrojowej mogą być używki, w tym alkohol i papierosy. Ponadto warto popracować nad zdrowiem mentalnym. Rezygnacja ze stresu pozwoli na unormowanie poziomu hormonów i cukru w organizmie. Warto postawić na sport i wysypiać się.

Aparatura Bicom Optima oferuje kilka programów leczniczych na Candidę – dla dorosłych jak i dla dzieci.